Nieuws

Arbitraal beding onder vuur

In de Bouwbranche is het gebruikelijk dat algemene voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de AVA 1992, van toepassing zijn op een aannemingsovereenkomst. In veel van deze algemene voorwaarden is een zogenoemd arbitraal beding opgenomen.

Lees het volledige bericht

Aanbesteden: afwachten wordt afgestraft

Indien een inschrijver in kort geding opkomt tegen een gunningsbeslissing moeten andere inschrijvers die bij de uitkomst van dat kort geding belang hebben, zich formeel als partij melden. Wie dat niet doet loopt het risico zijn rechten te verspelen. Dat besliste de Voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Hertogenbosch op 12 juli 2011.

Lees het volledige bericht

Hoger beroep bij Raad van Arbitrage niet zinloos

Bij veel aannemers die al dan niet noodgedwongen hebben geprocedeerd of procederen bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw heerst de gedachte dat het niet zinvol is om bij de Raad van Arbitrage hoger beroep in te stellen van een eerder door de Raad van Arbitrage gewezen vonnis.

Lees het volledige bericht

Aanbesteding; inschrijven op basis van omzetgegevens van een failliet bedrijf toegestaan.

Mag de omzet van een failliete onderneming in het kader van een aanbesteding worden toegerekend aan een onderneming die nagenoeg alle activa van het gefailleerde bouwbedrijf heeft overgenomen en daarmee een doorstart heeft gemaakt? Die vraag is onlangs beantwoord door de rechtbank Maastricht.

Lees het volledige bericht

Hoe de ene crisis het herstel van de andere crisis kan vertragen

Het was maanden geleden al duidelijk dat de inwerkingtreding van de Crisis- en herstelwet op 1 januari 2010 niet meer haalbaar was als gevolg van de vele kritiek die tijdens de behandeling op het wetsvoorstel werd geuit.

Lees het volledige bericht

Aansprakelijkheid voor verborgen gebreken: twee jaar of vijf jaar?

Met enige regelmaat stelt een aannemer aan (één van) de advocaten van Heijltjes Advocaten de vraag of het klopt dat de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken enkele jaren geleden is teruggebracht tot een periode van twee jaar, in plaats van een periode van vijf jaar die wij kennen uit de UAV 1989 en de AVA 1992.

Lees het volledige bericht

Contracteren vooruitlopend op een (onherroepelijk) besluit dat bouwen mogelijk maakt

Met grote regelmaat worden koopovereenkomsten, aannemingsovereenkomsten of koop-/aannemingsovereenkomsten gesloten, terwijl het besluit van de overheid dat bouwen mogelijk moet maken er nog niet is of nog niet onherroepelijk is.

Lees het volledige bericht

Toepassing van het retentierecht: wanneer en hoe?

Het retentierecht is een uitstekend drukmiddel voor de aannemer om betaling van facturen af te dwingen in het geval deze onverhoopt door de opdrachtgever niet worden voldaan. Het is echter wel zaak om het retentierecht met verstand te hanteren en het niet te pas en te onpas in te zetten. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de mogelijkheden van het retentierecht en de wijze waarop het kan worden uitgeoefend.

Lees het volledige bericht

Bouwvergunning door vrijstelling

Voordat een bouwvergunning wordt verleend, wordt een bouwplan getoetst aan het geldende bestemmingsplan. Een aanvraag bouwvergunning voor een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan geldt impliciet als een aanvraag voor een vrijstelling.

Lees het volledige bericht

Wettelijke handelsrente over te laat betaalde facturen

Enkele jaren geleden, om precies te zijn met ingang van 1 december 2002, is in het Burgerlijk Wetboek de wettelijke handelsrente geïntroduceerd, ter uitvoering van een richtlijn van de EU. Uit contacten met cliënten is gebleken dat de inhoud van de regeling niet altijd even bekend en/of duidelijk is. De regeling houdt het volgende in.

Lees het volledige bericht