Nieuws

Kennissessies: Aansprakelijkheid na oplevering

Kennissessies: Aansprakelijkheid na oplevering. Onlangs is de nieuwe versie van de UAV gepubliceerd, de UAV 2012, versie 2025. Wilt u in 1,5 uur worden bijgepraat over de nieuwe regelingen, juridische valkuilen en tips bij het aangaan van een overeenkomst? Dat kan tijdens een van onze kennissessies, met aansluitend een lunch of borrel.

Lees het volledige bericht

Handelsoorlog kan ook de Nederlandse bouwsector raken

Wereldwijd lopen de handelsspanningen op door de invoering van importheffingen. Dit kan directe gevolgen hebben voor de Nederlandse bouwsector. In deze bijdrage bespreken wij de impact van de handelsoorlog en voor wiens rekening eventuele prijsstijgingen en langere levertijden komen.

Lees het volledige bericht

De publicatie van de UAV 2012 (versie 2025)

Op 26 februari 2025 is een nieuwe versie van de UAV gepubliceerd: de UAV 2012 (versie 2025). Ten opzichte van de UAV 2012 zijn enkele redactionele wijzigingen doorgevoerd en is de regeling over de aansprakelijkheid na oplevering (§ 12) aangepast. Deze aanpassing was nodig vanwege een rechtsonzekerheid. Hoewel deze aanpassing een deel van de rechtsonzekerheid wegneemt, blijft er nog steeds een risico op discussie bestaan. In deze bijdrage lichten wij de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten toe.

Lees het volledige bericht

Actueel: vervaltermijnen in contracten met consumenten zijn volgens het Gerechtshof Amsterdam niet langer houdbaar

Uitspraak Hof Amsterdam 17 december 2024 (ECLI:NL:GHAMS:2024:3490) Zoals bekend bevatten de meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw – de AVA en de UAV – termijnen van 5 en maximaal 10 jaar voor aansprakelijkheid voor (ernstige) verborgen gebreken. Het vervalbeding na 5 jaar opgenomen in artikel 16.3 van de AVA 2013 is in een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 17 december 2024 onredelijk bezwarend geacht en moet daarom jegens consumenten buiten toepassing worden gelaten. De vervalbedingen van aansprakelijkheid in de AVA 2013 (ook versie 2023 voor consumenten), de UAV 2012 en wellicht ook in de DNR 2011 staan hiermee op de tocht in de gevallen dat de opdrachtgever consument is.

Lees het volledige bericht

Uitloopkosten in een bouwproject: geen ‘schade’

Bij uitloop van een bouwproject ontstaan extra kosten voor de aannemer. Het is in de juridische wereld gebruikelijk deze als 'schade' te benoemen. Dat is in veel gevallen onjuist, met name als de oorzaak van de uitloop in de (risico)sfeer van de opdrachtgever ligt. Met het woord 'schade' wordt de rechter op het verkeerde been gezet. Ten nadele van de aannemer. Het gaat om extra uitvoeringskosten in het primaire productieproces. Waarover de hoge wettelijke handelsrente kan worden gevorderd.

Lees het volledige bericht

Het Didam-II arrest gewezen: tot hier en nu verder

Het Didam-arrest zorgde voor een belangrijke verandering in het overheidsbeleid bij de verkoop van onroerend goed. Onlangs wees de Hoge Raad het langverwachte Didam II arrest, waarin een aantal Didam-regels worden verduidelijkt. De belangrijkste punten uit het arrest worden in deze bijdrage uiteengezet.

Lees het volledige bericht

WAKE-UP CALL! DBA: zzp’er of werknemer?

Eerder dit jaar schreef ik over het inzetten van zzp’ers. Dat het tijd werd voor ondernemers om wakker te worden en in actie te komen. Waarom? Vanaf 1 januari 2025 zal de wet DBA gehandhaafd worden en wordt er niet langer weggekeken.

Lees het volledige bericht

Heijltjes Kennislunch: klaar voor de UAV-GC 2025!

Het is zover: op 14 januari 2025 worden de nieuwe UAV-GC 2025 gepubliceerd! Wilt u als een van de eersten hierover worden bijgepraat? Schrijf u dan snel in voor een van onze kennislunches op 15, 16 en 17 januari 2025 in Eindhoven, Amersfoort en Apeldoorn.

Lees het volledige bericht

Retentierecht, uitsluiten en opheffen

De bouw van de Galaxy Tower, een 90 meter hoge toren met ruim 300 woningen en een hotel met 250 kamers in het centrum van Utrecht, begon in 2018 en had in 2021 af moeten zijn. Aannemer Ballast Nedam en Opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV) liggen echter al jaren met elkaar in de clinch. Het werk ligt al lange tijd stil en Ballast Nedam oefent het retentierecht uit. De Rechtbank Amsterdam heeft in Kort Geding beoordeeld of het retentierecht moet worden opgeheven en zo ja, onder welke voorwaarden.

Lees het volledige bericht

Overmatige regenval en dode bomen voor rekening en risico van de (GWW-)aannemer?

Na enkele droge zomers hebben we dit jaar te maken met overmatige regenval. In meerdere nieuwsberichten wordt voorspeld dat de komende tijd waarschijnlijk veel bomen sterven, doordat deze verdrinken in de overvloedige neerslag. Aannemers van GWW-projecten kunnen hierdoor worden geconfronteerd met schade aan het nog niet opgeleverde werk of gebreken die na oplevering (tijdens een eventuele onderhouds- of garantieperiode) aan de dag treden. In veel gevallen komt dit niet voor rekening en risico van de aannemer.

Lees het volledige bericht