Nieuws

Wanpresterende onderaannemer aansprakelijk jegens opdrachtgever?

Kan een opdrachtgever met voorbij gaan van de hoofdaannemer de onderaannemer rechtstreeks aanspreken indien deze wanprestatie pleegt? In januari 2012 heeft de Hoge Raad in het arrest Wierts/Visseren een aantal criteria gegeven op basis waarvan deze vraag beantwoord moet worden.

Lees het volledige bericht

Vanaf 2018 duurzaamheidseisen voor nieuwe huizen en kantoren in Bouwbesluit.

Minister Blok (Wonen) wil vanaf 2018 minimum eisen voor milieubelasting van huizen en kantoren opnemen in het Bouwbesluit De bouwmaterialen van nieuwe huizen en kantoren mogen het milieu niet onnodig belasten.

Lees het volledige bericht

“Beschuitman” wint kort geding om inkeping in beschuit

Theo Tempels (77), de uitvinder van de inkeping in beschuit, waardoor beschuit makkelijker uit de verpakking kan worden gehaald, hoeft niet te overleggen met beschuitfabrikant Haust over het afgeven van een licentie voor het maken van deze inkeping. Dit heeft de kortgedingrechter bepaald in een kort geding tussen Haust en de uitvinder.

Lees het volledige bericht

Een beroep op onderaannemers bij een aanbestedingsprocedure: hoe zit het ook alweer?

Inschrijvers van aanbestedingsprocedures doen vaak een beroep op onderaannemers. Om de controle te behouden beperken aanbestedende diensten in de opdracht vaak de wijze en de omvang waarop een inschrijver werkzaamheden in onderaanneming mag uitgeven. Is dat toegestaan?

Lees het volledige bericht

Storing in TenderNed? Mailen mag!

Bouwbedrijven die door een storing bij TenderNed niet kunnen inschrijven op een project mag worden toegestaan hun inschrijven te mailen. Dat volgt uit een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in een zaak tussen aannemingsconcern Mourik en de provincie Noord-Holland.

Lees het volledige bericht

Raad van Arbitrage introduceert nieuwe procedure voor snelle geschillenbeslechting

De Raad van Arbitrage voor de Bouw biedt vanaf 18 november 2016 de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogeheten Fast Track Bindend Advies procedure.

Lees het volledige bericht

Handhaving Wet Deregulering Arbeidsrelatie (DBA) voorlopig van de baan

De handhaving van de Wet DBA wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Doel van de nieuwe wet is opdrachtgevers en opdrachtnemers meer zekerheid te bieden over de afwezigheid van een arbeidsrelatie. De Wet DBA komt in de plaats van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die sinds 1 mei 2016 is afgeschaft. In de praktijk zorgden de nieuwe regels er echter vooral voor dat veel zzp'ers opdrachten verloren bij kopschuw geworden opdrachtgevers.

Lees het volledige bericht

Coen Hagedoorn Bouwgroep winnaar Cobouw Award 2016

De jaarlijkse verkiezing van het best presterende bouwbedrijf volgens het toonaangevende blad Cobouw is gewonnen door Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Lees het volledige bericht

Eigendomsvoorbehoud versus curator

De afgelopen tijd zijn diverse grote winkelketens failliet gegaan. Het mag geen verrassing zijn dat een faillissement grote onzekerheid voor diverse partijen met zich brengt. Leveranciers zullen er in de regel dan ook zoveel mogelijk aan doen om hun financiële risico’s af te dekken, onder andere door het bedingen van een eigendomsvoorbehoud.

Lees het volledige bericht

Taxichauffeurs hoeven taxi’s niet terug te geven

Ex-werknemers van het failliete Klomp Groepsvervoer uit Ede hoeven de taxibussen waar zij retentierecht op uitoefenen niet af te geven.

Lees het volledige bericht