Nieuws

Wet Bouwkwaliteit vormt bedreiging voor aannemers

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 25 juni jl. het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen openbaar gemaakt. Met dit voorstel wordt een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen geïntroduceerd. Half september jl. is een consultatie van marktpartijen afgerond. Het ministerie is op dit moment bezig om na te gaan of en zo ja, op welke onderdelen het voorstel wordt aangepast, waarna het aan Raad van State en Tweede Kamer zal worden toegezonden. Het voornemen is om delen van de wet op 1 januari 2016 in werking te laten treden.

Lees het volledige bericht

Contracteer nooit back-to-back!

In de column “juridisch” van de Cobouw van 16 oktober jl. heeft Leendert van den Berg een uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant besproken. Daarin ging het voor de aannemer mis in zijn back-to-back onderaannemingsovereenkomst. Veel hoofdaannemers denken dat het goed is om hun contractverplichtingen met de principaal – veelal de UAV - een-op-een door te leggen naar hun onderaannemers. Juridisch is dat helemáál niet goed en zelfs sterk af te raden. Waarom?

Lees het volledige bericht

Hoofdaannemer bij ontbreken CAR verzekering aansprakelijk?

Tijdens het bouwproces kan schade ontstaan. Wie daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk is te houden is niet altijd duidelijk. De ‘Construction All Risk verzekering’ (CAR-verzekering) is een verzekering voor alle bij de bouw betrokken partijen. De verzekering biedt dekking voor materiële schade, die bij de uitvoering van het bouwproject op of rond de bouwplaats kan ontstaan.

Lees het volledige bericht

Één pagina te veel; ongeldigheid inschrijving?

Recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag: Anders dan voorgeschreven in de aanbestedingsstukken heeft Y een plan van aanpak ingediend van 11 in plaats van de maximaal toegestane 10 pagina's, waarvan 1 pagina – de bijlage – op A3-formaat in plaats van op het voorgeschreven A4 formaat. Maakt dit de inschrijving ongeldig?

Lees het volledige bericht

Faillissement van (onder-)aannemer en de afrekening met de curator

Recente uitspraak Gerechtshof: afrekenen met curator conform de stand van het werk als curator het werk niet voortzet ondanks dat artikel 37 Faillissementswet bepaalt dat curator in dat geval zijn recht op nakoming uit hoofde van de overeenkomst verliest. Geen aanspraak van curator op depot bij notaris.

Lees het volledige bericht

Retentierecht en faillissement: let op termijnen!

Waar dient u op te letten als aannemer indien u het retentierecht heeft ingeroepen jegens uw opdrachtgever en vervolgens wordt geconfronteerd met het faillissement van uw opdrachtgever? Voetangels en klemmen, maar u kunt ze vermijden.

Lees het volledige bericht

Crisis en grondposities: is contractwijziging mogelijk?

Kunnen contracten door de rechter worden gewijzigd wegens onvoorziene omstandigheden en is de huidige crisis zo'n onvoorziene omstandigheid?

Lees het volledige bericht

Europees Hof: verzekeraar moet vrije advocaatkeuze bieden

Verbod van Europees Hof op gedwongen winkelnering bij de eigen jurist van de rechtsbijstandverzekeraar.

Lees het volledige bericht

De bankgarantie; een krachtig middel, met beleid te gebruiken

In de bouw is het gebruikelijk dat een opdrachtgever financiële zekerheid van een aannemer verlangt voor de nakoming van diens verplichtingen uit de aannemingsovereenkomst. De meest gangbare wijze om die zekerheid te bieden is het verstrekken van een bankgarantie. Dat wil zeggen een verklaring van een bank om gedurende de looptijd van de garantie een bepaald (maximum-)bedrag aan de opdrachtgever te betalen, indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Lees het volledige bericht

Social Return

Een handreiking aan de praktijk middels een model-bestektekst

Lees het volledige bericht