Aantonen ervaring door middel van referenties: meer ruimte voor inschrijvers!

Geplaatst op 02 feb 2015

Aantonen ervaring door middel van referenties: meer ruimte voor inschrijvers!
Als wordt vereist dat de in te dienen referentieopdracht moet zijn uitgevoerd én opgeleverd, kan dan toch gebruik worden gemaakt van een nog lopende meerjarige opdracht? Moet het begrip oplevering in strikte of juist in ruime zin worden uitgelegd?
Heilig Landstichting, februari 2015
mr. J.C. Langeveld
Inleiding
In de aanbestedingspraktijk is het gebruikelijk dat van inschrijvers een bepaald ervaringsniveau wordt geëist. Dat een inschrijver de gewenste ervaring heeft, kan onder andere door middel van zogenaamde referentiewerken/-opdrachten worden aangetoond.
Stel dat wordt geëist dat een referentiewerk/-opdracht is opgeleverd, maar een inschrijver dient een referentie in die nog loopt c.q. nog niet is opgeleverd. Wordt in dat geval toch voldaan aan de gestelde eisen of dient de inschrijving ter zijde te worden gelegd?
In een recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant is over het voorgaande geoordeeld.
De relevante feiten
De gemeente Vught heeft in september 2014 de aanbesteding aangekondigd van de opdracht “Groenonderhoud gemeente Vught” (hierna: “de opdracht”). Het betreft een nationaal openbare aanbesteding en het gunningscriterium is ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving’ (EMVI).
In het bestek is, kort samengevat, voorgeschreven dat enkel referentiewerken kunnen worden ingediend die in de afgelopen drie jaar zijn uitgevoerd en opgeleverd:
“De inschrijver heeft in de afgelopen 3 jaren aantoonbare ervaring gehad met het in hoofdaanneming uitvoeren en opleveren van een opdracht op het gebied van: (...).”
Een van de inschrijvers (X), die later als winnaar uit de bus zou komen, heeft echter een referentie ingediend die ten tijde van de inschrijving/aanbesteding nog niet was opgeleverd. De inschrijver (Y) (een combinatie) die als tweede is geëindigd, heeft hiertegen bezwaar gemaakt.
Het bezwaar heeft niet tot een wijziging van het standpunt van de gemeente geleid. Omdat de gemeente voornemens bleef om aan X te gunnen, heeft Y in een kort geding procedure gevorderd dat de inschrijving van X ter zijde dient te worden gelegd.
De vorderingen van Y
De vorderingen van Y betreffen –kort gezegd – een verbod tot gunning aan X en, indien de gemeente nog tot gunning wenst over te gaan, een gebod om aan geen ander dan aan Y te gunnen.
Het oordeel van de voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is, samen met X, van oordeel dat oplevering van werk (dienst) in het onderhavige geval niet in strikte zin moet worden uitgelegd. Aan dit oordeel ligt onder andere ten grondslag dat:
- Uit het bestek van het ingediende referentiewerk volgt dat jaarlijks de hoeveelheden worden bepaald;
- Dat de opdrachtgever van de referentie brieven aan X heeft verstuurd, waaruit volgt dat het de gewoonte is dat jaarlijks een aannemersbeoordeling over het door X verrichte werk wordt opgesteld en dat X het werk gedurende de jaren naar behoren en op een vakkundige en regelmatige wijze heeft uitgevoerd.
Naar het oordeel van de voorzieningenrechter blijkt uit deze omstandigheden genoegzaam dat de opdrachtgever van het referentiewerk het werk van X heeft goedgekeurd. Daarmee is voldoende aannemelijk dat er sprake is van opleveren van een opdracht in de zin van het bestek waarop de aanbesteding betrekking heeft.
Conclusie
Uit deze uitspraak volgt dat indien in de aanbestedingsstukken de eis wordt gesteld dat ingediende referenties dienen te zijn uitgevoerd én opgeleverd, het begrip ‘oplevering’ ruim moet worden uitgelegd. Dit betekent dat ook een nog lopende (meerjarige) opdracht, die formeel nog niet is opgeleverd, toch als ‘uitgevoerde en opgeleverde’ referentie kan worden ingediend.
Deze uitspraak biedt inschrijvers dus meer ruimte om hun ervaring door middel van referenties aan te tonen, maar het is geen carte blanche. Per geval dient te worden beoordeeld of sprake is van feiten en omstandigheden waarmee in geval van een nog lopende (meerjarige) opdracht voldoende aannemelijk kan worden gemaakt dat sprake is van oplevering.
Voor vragen en adviezen: Jurrien Langeveld via langeveld@heijltjes.nl of 024 – 381 66 99

Terug naar het nieuwsoverzicht