Installateur veroordeeld voor verkeerde installatie badgeiser met dodelijke afloop.

Geplaatst op 30 jan 2017 Installateur veroordeeld voor verkeerde installatie badgeiser met dodelijke afloop.

Een 45-jarige man uit Raalte is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij een badgeiser verkeerd installeerde in een appartement in Deventer. Hierdoor overleed een bewoner door koolmonoxidevergiftiging. De man was jarenlang onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. De verhuurder is vrijgesproken.

7 keer zoveel koolmonoxide
Op 15 februari 2014 trof de brandweer in een appartement in Deventer een man en een vrouw aan. Beiden moesten naar het ziekenhuis als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De man overleed twee dagen later, de vrouw kon na een dag naar huis. De brandweer constateerde in de woning bijna 7 keer meer koolmonoxide dan maximaal is toegestaan.

Rookgasafvoerleiding
Door een onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en de harde wind op de afvoerpijp stroomden verbrandingsgassen terug naar de geiser. De geiser gebruikte deze gassen voor de verbranding in plaats van zuurstof, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Omdat de thermische terugslagbeveiliging ook niet werkte, sloeg de geiser niet vanzelf uit.

Nederlandse Praktijk Richtlijnen gasinstallaties (NPR 3378-45)
De installateur werd verwijtbare aanmerkelijke onvoorzichtigheid verweten, met name omdat hij bij de installatie van de 15 jaar oude, tweedehands geiser de richtlijnen van de Nederlandse Praktijk Richtlijn(en) gasinstallaties (NPR 3378-45) niet in acht had genomen. Hij had de geiser zorgvuldig moeten installeren en volgens de richtlijnen daarna de rookgasafvoer moeten controleren.
Klik hier voor de volledige uitspraak.

Overheid neemt maatregelen
Minister Blok heeft juist op 19 december 2016 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over maatregelen om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Vanaf 2019 wordt bij wet geregeld dat alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden. Dat geldt ook voor de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer. Onder de wet kunnen verschillende erkenningsregelingen vallen met eisen aan bedrijven en personeel. 

Brancheorganisatie Uneto-VNI juicht de voorgestelde maatregelen toe.

Heeft u vragen over deze uitspraak of over andere kwesties? Peter Verstegen staat u graag te woord (024-3816695).

Terug naar het nieuwsoverzicht