“Beschuitman” wint kort geding om inkeping in beschuit

Geplaatst op 22 dec 2016 “Beschuitman” wint kort geding om inkeping in beschuit

Theo Tempels (77), de uitvinder van de inkeping in beschuit, waardoor beschuit makkelijker uit de verpakking kan worden gehaald, hoeft niet te overleggen met beschuitfabrikant Haust over het afgeven van een licentie voor het maken van deze inkeping. Dit heeft de kortgedingrechter bepaald in een kort geding tussen Haust en de uitvinder.

Jaren geleden bood Tempels Haust een licentie aan, maar Haust sloeg dat aanbod toen af omdat zij het commercieel niet interessant vond. Concurrenten van Haust hebben - tegen betaling - wel een licentie gekregen. Haust wilde jaren later toch ook een licentie en heeft een gratis licentie aan de uitvinder gevraagd. Die wilde de uitvinder niet geven. Haust is daarna een procedure gestart bij de rechtbank in Den Haag waarin nietig verklaring van de uitvinding (het octrooi) werd gevorderd omdat deze niet innovatief genoeg zou zijn. De rechtbank Den Haag heeft die vordering afgelopen zomer afgewezen. Zij vond dat de oplossing eenvoudig lijkt maar juist getuigt van uitvinderswerkzaamheid. Haust heeft vervolgens in een nieuw kort geding gevorderd dat de uitvinder wordt veroordeeld om in overleg te treden over het - tegen betaling - afgeven van een licentie.

De kortgedingrechter heeft de vordering afgewezen, omdat de uitvinder het alleenrecht heeft om de uitvinding te (laten) gebruiken. Alleen in uitzonderingsgevallen is het uitoefenen van dit alleenrecht in strijd met het mededingingsrecht. In deze zaak heeft Haust onvoldoende aannemelijk gemaakt dat sprake is van misbruik van een economische machtspositie op de relevante markt voor beschuit. Daarbij heeft de voorzieningenrechter bepaald dat de Nederlandse relevante markt bestaat uit: in een rol verpakt beschuit met inkeping, in een rol verpakt beschuit zonder inkeping én uit beschuit zonder inkeping verpakt in een plastic doorzichtige, losse zak.

Tempels kan nog tot juni 2019 genieten van zijn uitvinding. Dan verloopt zijn octrooi vanwege de maximale levensduur van 20 jaar van octrooien.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht