Handelsoorlog kan ook de Nederlandse bouwsector raken

Geplaatst op 18 mrt 2025 Handelsoorlog kan ook de Nederlandse bouwsector raken

Handelsoorlog kan ook de Nederlandse bouwsector raken

Wereldwijd zijn handelsspanningen ontstaan door de invoering van importheffingen. Deze situatie wordt in nieuwsberichten aangeduid als handelsoorlog. In deze bijdrage bespreken wij de mogelijke gevolgen van de handelsoorlog voor de Nederlandse bouwsector en voor wiens rekening die gevolgen komen.

De handelsoorlog en de gevolgen voor de bouw

De Verenigde Staten (VS) hebben recent importheffingen ingevoerd op staal en aluminium. Als tegenreactie voert de Europese Unie (EU) importheffingen in op verschillende producten uit de VS, zoals sterke drank en spijkerbroeken[1]. Daarnaast heeft de EU aangegeven dat mogelijk ook andere productcategorieën, waaronder industriële producten zoals kunststoffen, staal en aluminium, onderhevig zullen worden aan extra importheffingen. In de komende weken wordt hier meer duidelijkheid over verwacht[2].

Recent heeft de EU de importheffingen op elektrische auto’s uit China verhoogd. China overweegt als tegenmaatregel om importheffingen door te voeren op Europese producten, zoals varkensvlees en zuivelproducten[3]. Er zijn door de EU nog geen specifieke importheffingen aangekondigd die gericht zijn op Chinese technische onderdelen, maar de praktijk laat zien dat dit snel kan veranderen.

Als de EU-importheffingen oplegt op bouwproducten of technische onderdelen uit China of de VS, heeft dit direct invloed op de kosten van deze producten. Hoewel de importheffingen van de VS en China niet in rekening worden gebracht bij het importeren van producten, kunnen deze importheffingen wel een verstoring van handelsstromen veroorzaken, en dat kan van invloed zijn op de prijs en levertijd van bouwproducten.

Importheffingen kunnen dus direct en indirect zorgen voor hogere prijzen van bouwproducten en langere levertijden. Dat maakt dat de handelsoorlog van directe invloed kan zijn op de Nederlandse bouwpraktijk.

Kostenvergoeding en/of termijnverlenging

Als door de handelsoorlog de prijzen van bouwproducten stijgen en levertijden toenemen, komt dat in beginsel voor rekening en risico van de aannemer. Echter, in bepaalde gevallen kan een aannemer aanspraak maken op kostenvergoeding en/of bouwtijdverlenging, op basis van bijvoorbeeld art. 6:258 BW, art. 7:753 BW, § 8 lid 5 UAV, § 47 UAV en § 44 lid 1 sub c UAV-GC.

Of een aannemer recht heeft op kostenvergoeding en/of bouwtijdverlenging, hangt onder andere af van de contractuele afspraken en de mate waarin de aannemer prijsstijgingen had behoren te voorzien in zijn aanbieding. Als een aannemer aanspraak wil maken op kostenvergoeding en/of bouwtijdverlenging, dan is het van belang dat hij dat tijdig en voldoende gemotiveerd doet.

Heeft u hulp nodig bij het onderbouwen of beoordelen van een aanspraak op kostenvergoeding en/of bouwtijdverlenging? Neem dan contact op met Jaap Springelkamp (springelkamp@heijltjes.nl of 06 5142 3040).

[1] https://www.taxence.nl/nieuws/eu-komt-met-importheffingen-voor-goederen-uit-de-vs/

[2] https://www.businessinsider.nl/trump-voert-universele-importheffing-van-25-op-staal-en-aluminium-in-eu-slaat-terug-met-e26-miljard-aan-tegenheffingen/

[3] https://www.mkbservicedesk.nl/internationaal-ondernemen/importeren/alles-over-importheffingen

Terug naar het nieuwsoverzicht