Bestuurder van lege projectvennootschap is aansprakelijk

Geplaatst op 08 jan 2018 Bestuurder van lege projectvennootschap is aansprakelijk

In de bouwpraktijk van alledag worden projectvennootschappen opgericht om onroerende zaken te kopen en te ontwikkelen en/of te exploiteren. De oprichting van projectvennootschappen is vaak bedoeld om risico’s te spreiden en zo veel mogelijk gebruik te maken van fiscale mogelijkheden. In hoeverre helpen de projectvennootschappen de risico’s te spreiden en te beperken en kan een bestuurder van een projectvennootschap aansprakelijk worden gehouden voor de schulden van de projectvennootschap?

Over die vraag moest de Hoge Raad zich buigen. De feiten zijn - kort weergegeven - als volgt.

Een holding houdt alle aandelen in een lege projectvennootschap. De holding is ook enig bestuurder van de projectvennootschap.

De projectvennootschap heeft een overeenkomst ter zake de koop van een appartementsrecht (kantoorruimte) in het Euroborgstadion gesloten met verkoper G4 BV. De projectvennootschap heeft de koopovereenkomst op enig moment ontbonden. Later komt in rechte vast te staan dat die ontbinding ten onrechte was ingeroepen en moest de kopende projectvennootschap de verkoper G4 schadeloos stellen.

De verkoper hield niet alleen de projectvennootschap maar ook de holding (als bestuurder van de projectvennootschap) aansprakelijk voor alle schade die zij daardoor leed, voor het geval de projectvennootschap geen verhaal zou bieden.

De Hoge Raad oordeelt dat de verkoper door de onterechte ontbinding in beginsel recht heeft op vergoeding van de gederfde winst. Tot zover niets nieuws.  

Maar de Hoge Raad oordeelt ook dat als de projectvennootschap de koopovereenkomst niet na kan komen omdat de holding daarvoor geen financiële middelen ter beschikking stelt, de holding daarmee onrechtmatig handelt jegens de verkoper.
Het kan - zo vervolgt de Hoge Raad - niet worden aanvaard dat de bestuurder de projectvennootschap niet van financiële middelen voorziet indien de projectvennootschap door een ongegronde ontbinding niet nakomt, haar verzuim niet zuivert en daarom gehouden is de gederfde winst aan haar wederpartij te vergoeden.
De holding valt dan een persoonlijk ernstig verwijt te maken en zij is gehouden om de door de verkoper geleden schade te vergoeden. De Hoge Raad verwijst daarbij naar het standaardarrest over bestuurdersaansprakelijkheid Ontvanger/Roelofsen.

Van belang is dus te weten dat projectvennootschappen niet alle risico’s voor de holding uitsluiten.

Wilt u meer weten over de risico’s bij projectvennootschappen, neem dan contact op met Thijs van der Meeren (024-3816666 of vandermeeren@heijltjes.nl).

Terug naar het nieuwsoverzicht