Nieuwe wet verplicht VvE tot jaarlijkse reservering voor onderhoud

Geplaatst op 31 mei 2017 Nieuwe wet verplicht VvE tot jaarlijkse reservering voor onderhoud

De helft van de Vereniging van Eigenaars spaart te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. De overheid wil daarom dat elke VvE jaarlijks een verplichte minimale reservering doet voor het onderhoud van het gebouw. Dit wordt geregeld in de nieuwe Wet verbetering verenigingen van eigenaars (Wvvve) die per 1 januari 2018 van kracht wordt.

Elke VvE moet een reservefonds hebben voor onderhoud. Het vaststellen van de juiste hoogte van het reservefonds kan door het vaststellen van een Meerjaren onderhoudsplan (MJOP) waarin staat welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zijn. Als er geen MJOP is dan moet een VvE jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

Als er achterstallig onderhoud is kan de gemeente een VvE-vergadering bijeenroepen. De gemeente kan voorstellen doen voor verbeteringen aan het onderhoud en kan de VvE daartoe zo nodig verplichten.

VvE’s kunnen ook leningen aangaan, bijvoorbeeld voor investeringen in energiebesparende maatregelen of voor onverwachte kosten. VvE’s kunnen een lening aanvragen bij onder andere het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ook zijn er banken die leningen aan VvE’s verstrekken. De rente op de lening is onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

De nieuwe wet is ook van belang voor ontwikkelaars die in de regel in de eerste periode nog zitting hebben in de VvE vanwege de nog niet verkochte appartementsrechten en in veel gevallen ook daarna nog lid blijven van de VvE. Zij zullen ook moeten bijdragen aan het reservefonds.

Terug naar het nieuwsoverzicht