Kwaliteitsborging voor het bouwen hapert nog

Geplaatst op 29 sep 2016 Kwaliteitsborging voor het bouwen hapert nog

Kwaliteitsborging voor het bouwen hapert nog

Bij een proef met privaat bouwtoezicht conform het wetsvoorstel “kwaliteitsborging voor het bouwen” is opnieuw gebleken dat het toetsen van de bouwkwaliteit door private partijen in plaats van door de gemeente nog verre van vlekkeloos functioneert. Het werk moest zelfs worden stilgelegd wegens ernstige gebreken.

Bij de bouw van honderden woningen op Zeeburgereiland moesten Amsterdamse toezichthouders meerdere keren ingrijpen. De gemeente legde het werk noodgedwongen stil tijdens de stort van de fundering. Voor de stort wilde de toezichthouder naar de wapening kijken, maar bij aankomst bleek dat de stort een dag was vervroegd. Dat was ook niet aan de kwaliteitsborger gemeld. Bij een controle bleek dat er talrijke gebreken waren.

Er waren meer incidenten. Ook met spouwankers en de poeren ging het pijnlijk mis. Die fouten konden nog worden voorkomen of hersteld. Als de gemaakte fouten echter niet tijdig waren ontdekt had dat tot ernstige gebreken en gevolgen kunnen leiden.

Volgens een door de gemeente ingeschakeld adviesbureau moeten alle partijen nog wennen aan hun nieuwe rol. Wat opvalt is dat de aannemer “leunt” op de toezichthouder. De controle van de wapening is daarvan een voorbeeld. De uitvoerder laat de kwaliteitsborger de wapening controleren en lost vervolgens de gebreken op. Op deze manier laat de uitvoerder een deel van zijn taken over aan de kwaliteitsborger zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Het doel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen om de bouwkwaliteit te verbeteren wordt op die manier niet bereikt.”

Bouwregeldeskundigen komen op 29 september naar de Tweede Kamer om hun zegje te doen over de omstreden wetswijzing. De minister wil de kwaliteit van bouwwerken op een andere manier borgen met een verplichte oplevertoets aan het eind, private kwaliteitsborgers, een hogere aansprakelijkheid voor bouwers èn een nieuw toelatingsinstituut dat deels afrekent met gemeentelijke bouw- en woningtoezicht.

Niet iedereen is er even enthousiast over. Bouwers maken zich vooral druk om de verhoogde aansprakelijkheid, gemeenten vrezen voor ongelukken. Die vrees lijkt niet geheel ongegrond. Eerder bleek tijdens een experiment in Den Haag ook al dat de gemeente tal van keren moest ingrijpen.

Terug naar het nieuwsoverzicht