Geheime inschrijving beperkt mogelijk

Geplaatst op 10 mei 2016

De Voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft geoordeeld dat een geheime inschrijving mogelijk is, mits kenbaar is wie de winnende inschrijver is. Aanbesteders lijken op basis van deze uitspraak een behoorlijke vrijheid te hebben om overige informatie over de winnende inschrijving niet ter beschikking van de andere inschrijvers te stellen. De inschrijver moet namelijk bewijzen dat de gevraagde gegevens niet zodanig concurrentiegevoelig zijn dat openbaarmaking bijzonder nadelig is voor de winnende inschrijver. Een discussie over juistheid van de winnende inschrijving wordt daardoor ernstig beperkt.

Na een Europese aanbesteding (openbare procedure) heeft de gemeente Maastricht de organisatie en exploitatie van een kerstevenement op het Vrijthof aan de Stichting Winterevents Maastricht gegund. Runner up “Vrijthof Mooi” heeft de gemeente gevraagd om inzage in de inschrijving van Winterevents hetgeen echter wordt geweigerd omdat Wintersevents de gemeente had verzocht om geheimhouding inzake haar inschrijving. Vrijthof vordert daarom in Kort geding inzage in de winnende inschrijving.

Bij de inschrijving door Winterevents is het voor de andere inschrijvers niet duidelijk wie de daadwerkelijke uitvoering van het kerstevenement in 2016 en de jaren daaropvolgend ter hand zal nemen. Gelet op het verzoek tot geheimhouding van haar inschrijving door Winterevents en gelet op het feit dat Winterevents onweersproken op 23 december 2015 is opgericht en dus gebruik moet maken van een of meer onderaannemers en geen eigen referenties kan overleggen, maar ter zake leunt op de expertise van haar onderaannemer(s), is er in wezen sprake van een in haar effect "geheime inschrijving".

De voorzieningenrechter overweegt dat, In het licht van de door overheidsdienst te betrachten transparantie in samenhang met het beginsel van fair trial, het voor de inschrijvers kenbaar moet zijn wie de winnende inschrijver is waarmee wordt geconcurreerd, tenzij openbaarmaking nadelig is voor die inschrijver in de zin dat fabrieks- of bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke aspecten op straat komen te liggen en daardoor bijzonder ernstige schade optreedt in de concurrentiepositie. De naam van de onderaannemer(s) van Winterevents kan weliswaar belangrijke bedrijfsinformatie zijn, maar uit de stellingen van de gemeente wordt niet duidelijk dat en welke 'bijzonder ernstige schade' optreedt als de persoon van de onderaannemer(s) wordt bekend gemaakt, waar tegenover staat dat bij bekend worden van de naam/namen van de onderaannemer(s) het de facto geheime karakter aan de inschrijving komt te ontvallen.

De voorzieningenrechter verplicht de gemeente de Eigen Verklaring openbaar te maken voor zover het onderdeel betreft dat betrekking heeft op een beroep op een derde/derden. Meer informatie dan de persoon van de onderaannemer(s) is zodanig concurrentiegevoelig is, althans is het tegendeel niet aannemelijk geworden, dat openbaarmaking nadelig zou kunnen zijn voor Winterevents. In het geval dat opnieuw zou worden aanbesteed, zou de inschrijving, of onderdelen daarvan, van Winterevents volledig bekend zijn, en dat is in strijd met het uitgangspunt van eerlijke mededinging en met de toegezegde vertrouwelijkheid. (Vz Rb Limburg 26 april 2016, ECLI:NL:RBLIM:2016:3640)

Peter Verstegen

Terug naar het nieuwsoverzicht