Bouwstop door publicatieperikelen

Geplaatst op 05 feb 2007

Bouwstop door publicatieperikelen

Onderschat niet de schaal waarop fouten worden gemaakt in procedures voorafgaand aan het verlenen van bouwvergunningen met vrijstelling. Bij een willekeurige steekproef van de publicaties inzake vrijstellingsprocedures van twee kleine gemeenten en van één grote gemeente in week 45 bleek geen enkele publicatie foutloos te zijn!
Door een wetswijziging per 1 juli 2005 moeten besluiten tot vrijstelling van een bestemmingsplan op dezelfde wijze worden voorbereid als bestemmingsplannen. Dat wil zeggen dat ook voor vrijstellingsbesluiten de zogenaamde Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (UOV) moet worden doorlopen. Deze UOV-procedure begint met een gemeentelijke publicatie dat een ontwerp-vrijstellingsbesluit met bijlagen gedurende zes weken ter inzage is gelegd. Gedurende deze termijn kan één ieder mondeling of schriftelijk zienswijzen indienen.
In de praktijk blijkt dat ruim een jaar na het van kracht worden van deze wetswijziging gemeentelijke afdelingen bouwzaken nog steeds worstelen met de uitvoering van deze nieuwe regelgeving. In strijd met de wettelijke regeling wordt bij herhaling niet de ter inzage legging van een ontwerp-besluit bekend gemaakt. Dan wordt bijvoorbeeld gepubliceerd dat de aanvraag bouwvergunning of het bouwplan ter inzage ligt. Ook fouten betreffende de vermelding van de mogelijkheden om zienswijzen in te dienen komen veelvuldig voor. In alle gevallen waarin de UOV-procedure niet correct is doorlopen, zullen bezwaren van omwonenden tegen een met een vrijstelling verleende bouwvergunning zeer kansrijk zijn. Ongeacht de soms kleine fouten en de zeer grote belangen van derden is de hoogste bestuursrechter streng voor de falende overheid. Bij publicatiefouten zal de bestuursrechter in praktisch alle gevallen de bouwvergunning schorsen.
Aanvragers van een bouwvergunning, die met toepassing van een vrijstelling wordt verleend, doen er verstandig aan de gemeentelijke publicaties te volgen en te controleren of bij het ontwerp-besluit ook de goede onderliggende bescheiden ter inzage zijn gelegd. De publicatie staat meestal op de gemeentelijke website. Voor de inzage moet u naar het gemeentehuis. Bij vrijstellingen die in het kader van een zelfstandige projectprocedure worden verleend, hoort bij de ter inzage gelegde stukken in ieder geval een ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan. Controleer de ter inzage gelegde bescheiden op de juistheid van de inhoud. Zijn er fouten gemaakt, sta er dan op dat de procedure met herstel van de fouten wordt overgedaan. Beter aan het begin enige vertraging dan een schorsing van de bouwvergunning nadat een besluitvormingstraject van enige maanden is doorlopen.
Ondanks publicatiefouten in de voorbereidingsprocedure halen bouwplannen veelal zonder problemen de eindstreep. Indien geen bezwaar wordt gemaakt of de bezwaarmakers de publicatiefouten niet ontdekken, komen deze niet boven water. Houdt u van een gokje met een hoge inzet? Wacht dan lijdzaam af hoe het uw bouwplan vergaat. Dreigt het fout te gaan dan staan wij vergunninghouders graag bij in schorsingszaken. Liever ontdekken wij de eventuele fouten vooraf voor u, zodat u tijdig herstel daarvan kunt afdwingen. Uw schade blijft beperkt.
De publicatie kan ook goed zijn. Dat is dan één zorg minder. Ook fijn om te weten.

Terug naar het nieuwsoverzicht