Deponeer jaarrekening tijdig en voorkom aansprakelijkheid

Geplaatst op 10 jan 2012

Deponeer jaarrekening tijdig en voorkom aansprakelijkheid

Het zal u maar gebeuren. Het faillissement van uw onderneming is uitgesproken en de curator constateert dat u de jaarrekening van drie jaar geleden te laat heeft gedeponeerd. Om deze reden stelt de curator u aansprakelijk voor het bedrag dat hij tekort komt om alle crediteuren te voldoen. Hieronder valt ook het salaris van de curator. Valt tegen deze aansprakelijkstelling iets te doen?
In de praktijk weinig. Het bestuur van, bijvoorbeeld een besloten vennootschap, is verplicht om binnen dertien maanden na het afsluiten van het boekjaar, de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Bij veel ondernemingen is dit 31 januari, omdat het boekjaar op 31 december sluit. Heeft het bestuur de jaarstukken te laat gedeponeerd, dan is er sprake van onbehoorlijk bestuur, en is het bestuur in principe aansprakelijk voor het tekort in het faillissement. De achtergrond van deze regeling is dat crediteuren die met de onderneming zaken gaan doen, inzicht kunnen krijgen of de onderneming in staat is haar schulden te voldoen.
Uit de rechtspraak valt op te maken dat de termijn van dertien maanden erg strikt wordt gehanteerd. Weliswaar heeft de Hoge Raad lang geleden uitgemaakt dat een kleine overschrijding onvoldoende is om u als bestuurder aansprakelijk te stellen, maar dat betrof slechts een overschrijding van twaalf dagen. Volgens de Hoge Raad is bij een overschrijding van zeventien dagen al vereist dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. En van bijzondere omstandigheden is niet snel sprake, zo blijkt uit lagere rechtspraak. Volgens de rechtspraak is er zelfs in de volgende situaties geen sprake van bijzondere omstandigheden:
- een hartaanval van de bestuurder;
- een ernstige zieke accountant;
- een accountant die geen tijd had;
- een tekort aan middelen om de accountant te betalen.
Een excuus voor te laat deponeren lijkt er dus niet te zijn. Het is daarom absolute noodzaak om de jaarrekening tijdig te deponeren. Ik adviseer u daarom om niet te wachten tot het laatste moment. Wacht u wel tot het laatste moment, dan is de kans aanwezig dat uw accountant geen tijd heeft voor u. En zoals hierboven is beschreven, dat ontheft u niet van uw aansprakelijkheid.
Bent u door de curator aansprakelijk gesteld voor het tekort in het faillissement, dan kunt u proberen aan te tonen dat de oorzaak van het faillissement niet gelegen is in het onbehoorlijk bestuur. Dat zal u dan in een procedure moeten bewijzen, wat geen sinecure is. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Heeft u uw jaarrekening te laat gedeponeerd, bent u aangesproken door de curator, of heeft u andere vragen over het deponeren van de jaarrekening, neemt u dan contact op met onze sectie Insolventierecht. Wij kunnen u adviseren en eventueel bijstaan in een procedure tegen de curator.

Voor nadere informatie over dit onderwerp staan wij u graag te woord.

Telefoon: 024 - 322 22 55

Terug naar het nieuwsoverzicht