De crisis het hoofd bieden door een akkoord met de crediteuren

Geplaatst op 16 aug 2013

De economische crisis die nu al bijna 5 jaar duurt, houdt maar aan. Hoewel er wel enkele lichtpuntjes zijn te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van de economie en de huizenmarkt in de Verenigde Staten, is het in Nederland nog kommer en kwel. De vooruitzichten voor de bouw blijven somber. De eerste lichtpuntjes worden pas verwacht in 2014, maar ook dat is niet zeker.
Veel bouwbedrijven zijn in de afgelopen jaren failliet gegaan. Alleen de sterkste overleven. In onze praktijk zien we dat bedrijven niet alleen moeten sluiten wegens gebrek aan werk, maar ook omdat opdrachtgevers - vaak projectontwikkelaars - niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen, omdat zij niet in staat zijn om voldoende woningen te verkopen. Dit heeft een kettingeffect. De hele keten in de bouw van projectontwikkelaar tot onderaannemer lijdt hieronder en de kans op faillissementen in de keten is dan levensgroot.
Het kan echter ook anders aflopen. Een geval dat wij recent in onze praktijk hebben behandeld, is de moeite waard om eens nader te bekijken.
Bouwbedrijf X is in moeilijkheden gekomen doordat een opdrachtgever/projectontwikkelaar niet betaalt. Er zijn geen kopers te vinden voor een aantal appartementen. De projectontwikkelaar staat zelf op de rand van faillissement.
Bouwbedrijf X overlegt met haar bank. Het bedrijf heeft voldoende werk in portefeuille voor de toekomst en heeft in de afgelopen periode flink gesaneerd, met name door het laten afvloeien van personeel. Er wordt nu hoofdzakelijk met ZZP-ers gewerkt. De bank heeft vertrouwen in de toekomst en samen met de ondernemer en de bank stellen wij een saneringsplan op. Dat plan houdt in dat aan alle schuldeisers 15% van ieders vordering wordt betaald tegen finale kwijting. De fiscus ontvangt, zoals gebruikelijk, gezien haar preferente vordering, het dubbele percentage. Aan de crediteuren wordt duidelijk gemaakt dat een faillissement onvermijdelijk is als het aanbod niet wordt aanvaard. In dat geval gaan alle opbrengsten naar de bank en ontvangen de crediteuren niets.
In twee van de drie groepsvennootschappen van het bouwbedrijf gaan alle crediteuren, inclusief de fiscus, akkoord. Het aanbod wordt gefinancierd uit de kredietruimte bij de bank en uit een extra kapitaalstorting door de ondernemer.
In de derde groepsvennootschap is er teveel weerstand bij de crediteuren. Een aantal gaat niet akkoord met het aanbod.
Voor deze situatie biedt de Faillissementswet een oplossing. Een oplossing die niet in alle gevallen werkt, maar in dit geval gunstig uitpakte. De oplossing is gelegen in het aanvragen van surseance van betaling en het vervolgens in deze surseance aanbieden van een gerechtelijk akkoord aan alle crediteuren. Dat is gebeurd met de derde vennootschap van Bouwbedrijf X.
Nadat de rechtbank de surseance van betaling had uitgesproken, is hetzelfde aanbod (15% voor de gewone crediteuren en 30% voor de fiscus) opnieuw voorgelegd aan alle crediteuren. Nu hoeven niet alle crediteuren akkoord te gaan. De wet acht het voldoende dat een gewone meerderheid van de crediteuren, die samen meer dan de helft van de openstaande vorderingen in handen hebben, instemt met het akkoord. Die meerderheid was al bereikt voordat de surseance van betaling werd uitgesproken en bleef in stand.
Het akkoord werd dus aangenomen en bekrachtigd door de rechtbank. Hierdoor werden de tegenstemmers gedwongen om mee te gaan met het akkoord. Alle crediteuren zijn vervolgens overeenkomstig dit akkoord uitbetaald, waarna de surseance van betaling kon worden beëindigd. Bouwbedrijf X kon hierna volledig gesaneerd verder.
Biedt dit scenario nu een oplossing voor alle bedrijven in moeilijkheden? Nee, dat is niet het geval. Er zijn veel moeilijkheden te overwinnen en in sommige gevallen lukt het niet om voldoende crediteuren te overtuigen om in te stemmen met het aanbod. Daarnaast is de steun van de bank, of een andere financier, onontbeerlijk. Ook moeten tijdens de surseance van betaling de lopende verplichtingen, inclusief de verplichtingen jegens de fiscus, volledig worden betaald. Tenslotte moet de ondernemer het hoofd koel houden ondanks mogelijke tegenslagen en in de toekomst blijven geloven. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is er een reële kans dat een dergelijke sanering slaagt.
Is het iets voor uw bedrijf om te onderzoeken of dit scenario een oplossing kan bieden? Neem in dat geval contact op met mr. Hans Mulder, bereikbaar via mulder@heijltjes.nl of op 024-381 66 92.

Terug naar het nieuwsoverzicht