Ook transitievergoeding na een doorstart

Geplaatst op 28 jan 2016

OOK TRANSITIEVERGOEDING NA EEN DOORSTART

Kortgeleden heeft de Rechtbank Gelderland een uitspraak gedaan die vergaande gevolgen heeft voor de praktijk van een doorstart na faillissement.

Wat was het geval?
Bedrijf X ging op enig moment failliet, omdat zij niet meer aan haar financiële verplichtingen kon voldoen. Er werd een curator benoemd, die de mogelijkheden van een doorstart ging onderzoeken. Na enkele weken lukte het om een doorstart te realiseren, waarbij de helft van de werknemers van de failliete onderneming werd overgenomen. Zoals bekend, is een doorstarter na een faillissement niet verplicht om alle werknemers van de failliete onderneming in dienst te nemen, maar heeft hij daarbij de vrijheid om zelf keuzes te maken met hoeveel werknemers hij verder wil en met wie.

De doorstarter had zich bij haar keuze voor de werknemers laten leiden door het management van de failliete onderneming, waarvan enkele personen in dienst van de doorstarter waren getreden. Zij wisten de beste werknemers te selecteren.

Maar helaas redde ook de doorstarter het niet wegens slechte marktomstandigheden. Na anderhalf jaar moest zij besluiten om de onderneming te staken en deelde zij aan haar werknemers mee dat de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd eindigden. Daarmee rekende de doorstarter er op dat zij het boek kon sluiten. De werknemers accepteerden dat echter niet en eisten onder meer een transitievergoeding, die niet alleen gebaseerd was op de tijd die zij voor de doorstarter hadden gewerkt, maar ook telden zij bij de berekening van de transitievergoeding mee de tijd die zij destijds voor de failliete werkgever hadden gewerkt. Die berekening leidde tot forse transitievergoedingen.

Hierover ging de procedure bij de Rechtbank Gelderland. De gedaagde werkgever verzette zich uiteraard tegen de hoge transitievergoedingen.

De Rechtbank Gelderland heeft de werknemers in het gelijk gesteld en de hoge transitievergoedingen opgelegd aan de werkgever. De Rechtbank baseerde zich bij deze uitspraak op de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die op 1 juli 2015 in werking is getreden. Weliswaar staat in de wet dat als de werkgever failliet is verklaard, de transitievergoeding niet langer verschuldigd is, maar dit geldt volgens de Rechtbank alleen voor de failliete werkgever, en niet voor de doorstarter.

Gevolg van deze uitspraak is dat een doorstarter in het vervolg wel driemaal zal nadenken voordat hij werknemers die al lang in dienst waren bij de failliete voorganger, overneemt.

Voor meer informatie over doorstart en faillissement kunt u contact opnemen met mr. Hans Mulder: mulder@heijltjes.nl of op 024-3816692.

Terug naar het nieuwsoverzicht